Група от 18 студенти от  в Стопанския факултет на СУ Св.

...
Група от 18 студенти от  в Стопанския факултет на СУ Св.
Коментари Харесай

Студенти от магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ посетиха съоръжения на ДП РАО в „АЕЦ Козлодуй“

Група от 18 студенти от  в Стопанския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ” посети уреди на Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “ (ДП РАО) на 13 април.

Студентите видяха Блочния щит за ръководство на 2-ри блок и от обзорното стъкло разгледаха реакторна зала на 1-ви и 2-ри блок. Те посетиха и командната зала на Цеха за понижаване на размерите и дезактивация – оборудване, особено построено в интерес на безвредното извеждане от употреба. В резултат на визитата у бъдещите магистри породиха редица забавни въпроси, свързани с работата на Директива за птиците РАО, на които дадоха отговор специалисти. Информацията бе допълнена от просветителните видеоматериали, с които студентите бяха осведомени в Информационния център по извеждане от употреба.

„ Беше доста забавно и потребно за студентите от магистърска стратегия „ Енергийни пазари и услуги “ в Стопанския факултет да видят напредъка по извеждане от употреба на 1-4 блок, да схванат повече за най-новите софтуерни решения, които се употребяват в предприятието за радиологична оценка, преправка и предпазване на радиоактивните боклуци или възможното освобождение на материалите от регулаторен надзор. За сътрудниците беше скъпо и да видят онлайн оборудванията, които в продължение на 30 години безвредно са произвеждали електрическа енергия и в този момент минават през финалната фаза от виталния си цикъл. Много се радваме, че имахме опция да забележим през обзорното стъкло реакторната зала на 1-ви и 2-ри блок и да разберем на място какви са стадиите и интервенциите по извеждането на блоковете от употреба.
 0254
Вярвам, че всеки е схванал доста по-добре какво съставлява нуклеарната енергетика, докосвайки се онлайн до нея, а не – гледайки учебници, Интернет, медии. Друго е, когато усетиш мащаба и професионализма на хората, които работят в този бранш “, заключи в края на визитата доцент доктор Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет и шеф на магистърската стратегия „ Енергийни пазари и услуги “ в СУ „ Св. Климент Охридски “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР